Zonder toestemming gebruikte foto op website

Cliënt runt een bedrijf in HR-management. Op de website van zijn bedrijf had hij, ter goeder trouw, een foto geplaatst zonder toestemming van de fotograaf en zonder naamsvermelding.

Het komt regelmatig voor dat mensen foto's op hun website plaatsen zonder toestemming en zonder naamsvermelding. Een leuke foto is immers zo gegoogeld en men beseft soms niet eens dat er auteurs- en persoonlijkheidsrechten op een foto rusten. Fotografen schakelen vaak specialistische bedrijven in die systematisch het internet scannen op zoek naar illegaal geplaatste foto's, waarna snel een brief van een advocaat volgt waarin een schadevergoeding wordt geëist. Vaak worden er veel te hoge schadevergoedingen geëist. Het is dus aan te raden om dergelijke brieven te laten lezen door een jurist of advocaat.

In deze zaak eiste de fotograaf een bescheiden schadevergoeding. Na overleg met Bureau Boekema besloot cliënt de schadevergoeding te betalen. De eis was naar de stand van de huidige jurisprudentie redelijk, een veel lagere schadevergoeding zou de fotograaf niet accepteren, en een eventuele rechtszaak zou cliënt zeker verliezen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:
(geen onzin, maar op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en vol tips, beloofd)
Maak kennis met Bureau Boekema:
  • Linkedinn

Bureau Boekema

De Schans 129

5011 EN Tilburg

06 20941301

bureauboekema@gmail.com