Rechtbank Den Haag: Opgepassen geblazen voor bedrijven die de term "Royal Dutch" in hun handelsnaam voeren

04-01-2018

Het bedrijf 'Royal Dutch Holding' werd vorig jaar door de stichting 'Sigillis Regiis Praesidio' (door het Koninklijk huis opgericht ter bescherming van de intellectuele eigendomsrechten van het Huis van Oranje-Nassau) voor de kantonrechter gedaagd wegens het ongerechtvaardigd voeren van de termen 'royal' en 'Dutch' in zijn handelsnaam.  Hiermee meet het bedrijf zich volgens de stichting een zodanig groots imago aan dat er sprake is van misleiding. En het voeren van een misleidende handelsnaam is op basis van de Handelsnaamwet niet toegestaan.

Het voeren van het predicaat 'Koninklijk' in een handelsnaam is aan strikte regels gebonden en is alleen toegestaan na toekenning van dit predicaat bij Koninklijke beschikking. De holding is echter van mening dat 'royal' en 'Dutch' Engelse termen zijn en dat zij enkel aangesproken zou kunnen worden indien zij de (Nederlandse) naam 'Koninklijke Nederlandse houdstermaatschappij' zou voeren.

 

De kantonrechter gaat hier niet in mee: "anno 2017 is het gebruik van de Engelse taal in de Nederlandse samenleving immers zo gebruikelijk geworden dat het publiek veel minder onderscheid zal maken tussen “koninklijke Nederlandse” en “Royal Dutch”. Het maakt volgens de rechter ook niet uit dat er wellicht buitenlandse ondernemingen zijn die hier te lande het woord 'royal' in hun handelsnaam gebruiken terwijl zij dat ontlenen aan een ander koningshuis dan het Nederlandse. Ook het feit dat er talloze andere Nederlandse ondernemingen zijn die te term 'royal' in hun naam voeren, is volgens de kantonrechter niet van belang.

Please reload

Meld je aan voor de nieuwsbrief:
(geen onzin, maar op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en vol tips, beloofd)
Maak kennis met Bureau Boekema:
  • Linkedinn

Bureau Boekema

De Schans 129

5011 EN Tilburg

06 20941301

info@bureauboekema.nl

of

bureauboekema@gmail.com